KLAR TIL START

Region
Hovedstaden
Antal
150 pladser
Botilbud
Nej

De knækker statistikken

Alt for mange personer med Autisme Spektrum Forstyrrelse (ASF) får ikke et job, selv om virksomhederne har brug for deres arbejdskraft. Det særligt tilrettelagte ansættelsesforløb KLAR TIL START har knækket koden og er nu godt i gang med at knække statistikken. Her kommer 80% af alle deltagere i fast arbejde, langt over den generelle beskæftigelsesprocent for borgere med ASF, som er omkring 15%.

Personligt og grundigt

"Hemmeligheden bag vores succes er i virkeligheden bare: Grundigt arbejde", fortæller Britta Bak, der er direktør i nonprofitorganisationen FONDEN UNGES, som koordinerer det landsdækkende netværk af aktører, der udgør teamet bag KLAR TIL START.

"Vores kandidater har en personlig vejleder igennem hele forløbet, der sikrer at kandidaten får lige præcis de værktøjer og den læring, som skal til for, at hun eller han kan varetage det job, der ligger og venter", fortæller Britta Bak.

Når man starter på forløbet har man garanti for at blive fastansat i en af de mange virksomheder landet over, der samarbejder med KLAR TIL START. Siden 2013 er 95% af alle der har gennemført forløbet stadig i job.

 God kommunal forretning

"Hvis der er brug for en massiv indsats og det her kan gøres på 12 måneder, så veltilrettelagt for borgeren, så er det jo billigt på den lange bane", fortæller Rikke Have, der også fremhæver den øgede livskvalitet, som borgeren opnår. Hun er jobkonsulent i Holstebro Kommune, som har flere borgere i KLAR TIL START-forløb.

Vejen ind til KLAR TIL START går typisk via det kommunale jobcenter eller STU (særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse). Forløbet er finansieret af kommunernes betaling, som primært dækker den personlige vejleder til borgeren, og modtager udviklingsstøtte fra VELUX FONDEN og den A.P. Møllerske Støttefond.

www.klartilstart.dk

Jeg bidrager til samfundet 

Jeg har prøvet mange forskellige skoleforløb og praktikker, men jeg har aldrig rigtig følt mig hjemme i de ting, og når det ene var slut, skulle jeg altid ud og finde noget nyt at lave. Kommunen tilbød førtidspension, men jeg sagde nej, og efter mange kampe og møder med jobcentret, blev jeg præsenteret for KLAR TIL START. Jeg har det godt og skal ikke ud i flere kampe, det har været en sejr og en optur. Jeg føler at, jeg bidrager til samfundet og er en ressource.

Sarah Nygaard Nielsen, 28 år fra Sønderborg.

Afsluttet som KLAR TIL START-kandidat juli 2017 og i fast fleksjob lige siden.

Der er fokus på det man kan 

Det at du har en personlig vejleder fra start af, som er med dig hele vejen og hjælper dig med at finde ud af, hvad du kan finde ud af, dét er hele essensen af KLAR TIL START. På andre uddannelser, jeg har gået på, har jeg oplevet, at man som autist selv skulle finde ud af det. Jeg vil gerne kalde det uddannelsesforløb, for jeg føler, det er mere værdigt, i forhold til de mange der har været inde over. Men selv kalder jeg det nok et træningsforløb eller et vejledende forløb, fordi man lærer de ting, man har brug for at vide.

Christian Gundersen, 24 år. Holbæk

Afsluttet som KLAR TIL START-kandidat maj 2017 og i fast fleksjob lige siden.

Adresse

KLAR TIL START
Lerhøj 7
2880 Bagsværd

Forstander

Henrik Kragelund

Etableret

2009